Повечето стоки понасят тежък удар заради кризата с коронавируса Covid-19.

...
 Повечето стоки понасят тежък удар заради кризата с коронавируса Covid-19.
Коментари Харесай

Какво поскъпва повече от златото?

 

Повечето артикули понасят тежък удар поради рецесията с ковид Covid-19. Това обаче не се отнася за цените на урана, написа Bloomberg.

Радиоактивният метал, който се ползва в енергетиката, нараства с 31% тази година, което го трансформира в най-добре представящата се стока в света. Ръстът е подтикван от прекъсването на работата в мините за рандеман на уран поради обществената изолираност и икономическата обсада. Това докара до спад на производството с над една трета на фона на релативно постоянното търсене от електроцентралите, написа в коментар инвестор.бг.

Въпреки че търсенето на сила, в това число нуклеарна, понижава поради пандемията, доста нуклеарни електроцентрали не престават да работят. Все отново инсталациите, работещи с въглища и газ, са по-лесни за включване и изключване от нуклеарните уреди даже в случай че търсенето на електрическа енергия понижава, разяснява Ник Пикард, портфолио управител в Horizons ETFs.

Урановата индустрия изпадна в усложнение след нуклеарната повреда във Фукушима, Япония, поради земетресението и последвалото цунами. Това докара до затварянето на множеството нуклеарни реактори в Страната на изгряващото слънце и до преосмисляне на нуклеарната енергетика в целия свят, показва осведомителната организация. Това превключване докара до мощен растеж на запасите от уран в складовете, което срина цените със 75% по отношение на максимумите, достигнати през 2011 година

В отговор на ниските цени два индустриални колоса - Kazatomprom и Cameco Corp., през последните три години лимитират добивите, с цел да понижат световното пренасищане. Кризата с Covid-19 форсира този развой.

Kazatomprom, най-големият производител на уран, разгласи по-рано през април, че понижава оперативните действия на своите уранови мини в Казахстан за към три месеца. Cameco в допълнение понижи производството в Cigar Lake в Канада, най-голямата в света мина за уран, за неопределен срок.

Спиранията в последните три седмици свиха международното произвеждане с 35%, съгласно анализатора от Cantor Fitzgerald Майк Козак.

Фючърсите на урана, търгувани на Нюйоркската стокова борса, нарастват с 36% от средата на март до 32,5 $ за 1 паунд (малко над 450 г). Акциите и борсово търгуваните ETF-и последваха ралито. Книжата на Cameco, Uranium Participation Corp., North Shore Global Uranium Mining ETF и Horizons Global Uranium Index ETF нарастват с по най-малко 50% от дъната, регистрирани през март.

Увеличенията могат да бъдат устойчиви. Настоящият сюжет има капацитет да се трансформира в „ повратна точка на 10-годишния мечи пазар “, споделя анализаторът на Scotiabank Орест Уоукодоу в записка от 13 април.

Подхранването на ралито на цените на урана показва страха от опцията да бъде обезпечено бъдещото доставяне. Компаниите нормално държат ресурс за 1,5 – 5 години като хеджиране против логистични компликации. Съвсем неотдавна нуклеарните предприятия, най-големите клиенти, съумяха да добавят инвентара си от непотребните ресурси, насъбрани по целия свят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР